Yhteishaku Ranskan yliopistoihin (Admission post-bac) alkaa 20. tammikuuta ja päättyy 20. maaliskuuta.

Suurimpaan osaan Ranskan julkisista yliopistoista ja korkeakouluista haetaan yhteishaussa, joka on nimeltään Admission post-bac (APB). Syksyllä 2012 alkavia opintoja koskeva yhteishaku on 20.1.–20.3. Myös suomalaisten kandidaattivaiheen (ranskaksi licence) opiskelijoiksi Ranskaan haluavien on osallistuttava yhteishakuun. Se koskee kuitenkin vain ensimmäisen vuoden opiskelijaksi hakevia; niiden, joilla on jo jokin korkeakoulututkinto tai suoritettuja opintoja, on hyvä ottaa yhteyttä suoraan oppilaitokseen.

Osassa Ranskan yliopistoista ja korkeakouluista on kuitenkin omat hakumenettelynsä ja -aikataulunsa, joihin on syytä perehtyä niiden omien nettisivujen avulla (esim. Université Paris-Dauphine, Collège universitaire Sciences Po, niin sanotut Grandes Écoles -korkeakoulut).

Yhteishaku on eräänlainen esivalinta. Opiskelija asettaa sähköisessä hakemuksessaan (www.admission-postbac.fr) valitsemansa oppilaitokset haluaamaansa järjestykseen. Kun hakemukset on käsitelty, toukokuun alkupuolella, hakijalle ehdotetaan opiskelupaikkaa, joka hänen tulee joko hyväksyä tai hylätä. Jälkimmäisessä tapauksessa hakijalle ehdotetaan prosessin eri vaiheissa muita opiskelupaikkoja, jotka hän edelleen voi hyväksyä tai hylätä.

Hyväksyttyään jonkin tarjotun opiskelupaikan hakijan on vielä ilmoittauduttava yliopistoon. Ilmoittautumisen käytännöt vaihtelevat eri oppilaitoksissa

Yhteishaku: www.admission-postbac.fr (ranskaksi)