Yhdysvaltaisten Rhode Islandin yliopistossa on huomattu vieraiden kielten osaamisen merkitys opiskelijoiden työllistymiselle.

Yliopistolla on ollut 25 vuoden ajan käytössään insinööritieteiden kaksoistutkinto-ohjelma (International Engineering Program (IEP)), johon kuuluu varsinaisen insinöörikoulutuksen ohella vapaavalintaisen vieraan kielen tutkinto sekä puolen vuoden opinnot ja sen päälle vielä harjoittelu kohdemaassa. Tästä erityisohjelmasta valmistuneiden insinöörien työllistymisprosentti lähentelee sataa.

Ohjelman johtajan Sigrid Berkan mukaan harjoittelu on ohjelman menestyksen kulmakivi, sillä sen aikana opiskelijat oppivat kieli- ja ammattitaidon samassa yhteydessä ja tutustuvat lisäksi kohdemaansa kulttuuriin työelämässä ja sen ulkopuolella. Nämä hyödyt ovat suurimpia pitkän ajan kohdemaassa viettäneille.

Ranskassa Université de Technologie de Compiègne -korkeakoulussa ulkomaanvuotensa opiskellut ja Toray Plasticsissa Lyonissa sen jälkeen puoli vuotta työskennellyt Raena Morley pitää opintojaan Ranskassa korvaamattomina: ”Olen varma, että en olisi saavuttanut samanlaista kokemusta missään muussa insinööriohjelmassa.”

Lähde: University World News